- Facilitetsstrategier er kommet for at blive!

- Facilitetsstrategier er kommet for at blive!

Sådan lød den klare udmelding fra næstformand Lene Dybdal, da IFFD afviklede et webinar om facilitetsstrategier i uge 25.

Motion, idræt og tilgængelighed er en stor opgave for de danske kommuner. 

Det har det været i mange år, men arbejdsbyrden er steget i takt med, at danskernes idrætsvaner har ændret sig. Den selvorganiserede idræt vinder frem og har resulteret i nye trends og tendenser, som kommunerne skal forsøge at efterleve. 

Til det formål er man flere steder færdige eller i proces med at udarbejde facilitetsstrategier på fritidsområdet, og det er Holstebro Kommune et rigtig godt eksempel på.

Deres strategi er for ganske nylig blevet godkendt efter en lang, hård og spændende arbejdsproces. På den baggrund var det naturligt, at IFFD tog udgangspunkt i netop Holstebro, da brancheforeningen den 24. juni afviklede et webinar om facilitetsstrategier.

Her fortalte Lene Dybdal, næstformand i IFFD og udvalgsformand i Holstebro Kommune, om en spændende proces, som har handlet om at lade fornuften være afgørende for fremtidige beslutninger på idrætsfacilitetsområdet.

- Vi har i alt for mange år handlet ud fra følelser, når det gælder nye faciliteter eller behov. Med strategien ønsker vi at skabe et vidensgrundlag og en retning, der gør, at vi i fremtiden foretager vores valg på et oplyst grundlag og derved lader fornuften sejre. Facilitetsstrategier er nemlig kommet for at blive, og vi glæder os utrolig meget til at arbejde med vores, fastslog Lene Dybdal på webinaret.  

En strategisk samtale
Henrik Zacho er kultur- og fritidschef i Holstebro Kommune og har haft det primære ansvar for at forme strategien sammen med det politiske udvalg.

En af de vigtigste opgaver i den forbindelse har været at igangsætte en strategisk samtale mellem forvaltningen og det politiske niveau, forklarer han.

- Vi vil for alt i verden undgå, at strategien ender i en skrivebordsskuffe. Derfor har vi forsøgt at koble politikere og forvaltning sammen i et forsøg på at understøtte processen og skabe en kultur, hvor vi i fællesskab driver strategien fremad.

Den udlægning var Lene Dybdal meget enig i.

- Hele arbejdet med facilitetsstrategien har på en måde givet os politikere et nyt sprog. Et facilitetssprog om man vil, understregede hun på webinaret.

Selve strategien er blevet udført på baggrund af en grundig facilitetsanalyse, og den har udmøntet sig i seks konkrete overskrifter og dertilhørende handlingsforslag.

Det kan du alt sammen høre mere om herunder, hvor webinaret kan ses eller genses online.
Her kan du også høre fra Maja Pilgaard og Kurt Klaudi Klausen. Førstnævnte har på vegne af DIF foretaget en evaluering af kommunale facilitetsstrategier, som fremhæver oplagt udviklingsområder.

Sidstnævnte forholder sig i webinaret til strategisk ledelse i kommunale institutioner og understreger, hvordan involvering, inddragelse og opfølgning er afgørende for, om en strategi lykkes eller ej.


Casper Holm Skrevet af Casper Holm