Hvordan kan idrætsfaciliteter arbejde med FNs verdensmål?

Hvordan kan idrætsfaciliteter arbejde med FNs verdensmål?

Det spørgsmål stillede IFFD skarpt på den 10. februar, da brancheorganisationen afviklede et webinar om idrætsfaciliteter og FNs verdensmål.

FNs verdensmål har fået stor fokus, siden de trådte i kraft i 2016.

Undervejs er der blevet arbejdet benhårdt i de danske kommuner for at målrette og skabe konkrete handlingsplaner, der kan realisere de specifikke og ambitiøse formuleringer.

Flere af målene har relevans for idræts- og fritidssektoren og herunder facilitetsområdet. For hvordan kan man som centerleder eller kommune f.eks. understøtte, at den enkelte idræt bevæger sig i en bæredygtig retning, hvor man fremmer lighed og sundhed?

Hvordan kan man sikre, at anlægget drives og organiseres på en måde, så der sker en optimal udnyttelse af rammerne, mens de samtidig tilpasses de muligheder og forventninger, omverdenen har til faciliteten?

Og hvad kan vi helt konkret gøre for udnytte de energiressourcer, vi har til rådighed med fornuft og respekt for, at vi har et medansvar i klimaindsatsen?

Det var nogle af de delelementer, IFFD tog fat på den 10. februar, hvor brancheorganisationen afviklede et webinar om idrætsfaciliteter og FNs verdensmål.

Danmarks første verdensmålskommune
Første oplægsholder var Bo Rasmussen, der til hverdag er kommunaldirektør i Gladsaxe Kommune.

I Gladsaxe har man fra start taget verdensmålene seriøst, og kommunen er efterhånden kommet langt i forhold til at implementere tiltag, der tager udgangspunkt i 7 af de i alt 17 verdensmål.

Bo løftede på webinaret sløret for, hvordan Gladsaxe har gjort i forhold til at implementere strategien, og hvad man skal gøre for, at de ambitiøse mål ikke blot forbliver symbolske.

- Der skal være plads til at den enkelte centerleder eller idrætschef kan sætte deres præg på tingene ud fra en overordnet ramme. Den ramme har vi udstukket, men vi har forsøgt at gøre den så ubureaukratisk som mulig. På den måde skaber vi synergi og sikrer, at vores organisation tager medansvar og føler sig som en del af projektet, forklarede Bo Rasmussen.

På idrætsområdet ser kommunaldirektøren mange muligheder for at understøtte bæredygtighed i en bredere forstand. Det kunne f.eks. være i forhold til den fysiske omlægning af idrætsfaciliteter eller når det kommer til den enkelte bruger eller aktivitet.

Det kan du høre Bo Rasmussen fortælle mere om lige her:



FNs verdensmål og bæredygtige idrætsfaciliteter

FNs verdensmål spiller også en stor rolle for Kommunernes Landsforening, som i mange tilfælde agerer vidensbank og understøtter det vigtige arbejde, der bliver lavet i landets kommuner.

Det fortalte Laila Kildesgaard, direktør i KL, på IFFDs webinar den 10. februar.

- Jeg har altid haft to store kæpheste. Den ene er FNs verdensmål, og den anden er bæredygtige idrætsfaciliteter. Derfor er jeg glad for at være blevet inviteret til at tale i dag, indledte Laila sit oplæg.

Hun fortsatte med at beskrive et stigende kommunalt fokus på verdensmålene, men hun forklarede samtidig, at der er stor forskel på, hvordan startegien er forankret.

KL forsøger hele tiden at understøtte arbejdet omkring verdensmålene og har i den forbindelse udgivet en stor rapport ved navn ”Vores Mål”, der fastsætter 197 målepunkter, som skal medvirke til at løfte den danske indsats med verdensmålene.

Og spørger man Laila Kildesgaard, er rapporten et oplagt sted at finde inspiration til lokale handlingsplaner.

- Der har været behov for at konkretisere verdensmålene i en dansk kontekst, og det har Vores Mål bidraget til. Rapporten skal ikke ses som en færdig drejebog, men som et inspirationskatalog, hvor man kan finde idéer til det fremtidige arbejde, forklarede Kl-direktøren.  

På idræts- og fritidsområdet satte Laila Kildesgaard desuden fokus på 5 af verdensmålene, som hun mener er oplagte at arbejde videre med. Det kan du høre mere om lige her.



Verdensmålene i praksis
I Hedensted Centret arbejdes der meget konkret med FNs verdensmål.

Den selvejende institution har bl.a. lavet en udstilling med 17 billeder af alle verdensmålene for at skabe synlighed og fokus blandt centrets mange gæster.

Udover den visuelle og skriftlige information arbejder Hedensted Centret med konkrete løsninger og har sat særligt fokus på verdensmål nummer 7, 12 og 17, der omhandler henholdsvis bæredygtig energi, ansvarligt forbrug og produktion samt partnerskaber for handling.

Jimmi Vinther er marketingchef i Hedensted Centret, og han fortalte den 10. februar, hvordan deres arbejde med verdensmålene er startet et sted og har udviklet henad vejen.

- Det har været en proces, hvor vi løbende er blevet klogere på tingene. Vores fokus gror stille og roligt fra dag til dag, og lokalbefolkningen har taget rigtig godt imod vores initiativer, fortalte han blandt andet.

De enkelte initiativer indebærer f.eks. en omstilling til vindenergi, udskiftning af centrets belysning og et nyt affaldssorteringssystem. Det kan du høre Jimmi Vinther fortælle mere om lige her:


Læs mere om IFFDs kommende webinarer på www.iffd.dk/events


Casper Holm Skrevet af Casper Holm