Find din kommune: Så meget får foreningerne i medlemstilskud i 2025

Nye tal viser markante forskelle i kommunernes budgetterede udgifter til medlems- og aktivitetstilskud, som er den støtte, der tilfalder medlemmer under 25 år i de danske foreninger.

Landets idrætsforeninger har forskellige økonomiske grundvilkår alt efter hvilken kommune, de har hjemsæde i.
Landets idrætsforeninger har forskellige økonomiske grundvilkår alt efter hvilken kommune, de har hjemsæde i.
Andreas Kjærgaard Wielandt, Journalist

Danmarks Statistik offentliggjorde for nyligt nøgletal over kommunernes forventede budget for 2025, og igen i år er der markante forskelle at spore i de midler, der er afsat til medlems- og aktivitetstilskud.

Nogle steder er beløbet blevet en smule mindre, men set på landsplan er beløbet samlet set vokset.

For eksempel har man i Rødovre Kommune øget sit budget til aktivitetstilskuddet til at være 346 kroner per indbygger, hvorimod det i 2024 lød på 329 kroner. Kommunen er samtidig den kommune, der budgetterer med det klart største beløb til området per indbygger.

I Halsnæs Kommune har man til sammenligning valgt at øge tilskuddet fra 58 kroner per indbygger til i år at være 115 kroner. Det er den kommune, der i år har øget sit tilskud mest både opgjort i faktiske tal og procentuelt.

Dog finder man også kommuner som Randers, Kerteminde, Dragør og Lejre, som i år budgetterer med færre midler til området opgjort per indbygger.

Man skal dog være varsom med at drage direkte konklusioner af tallene. Kommunerne har nemlig forskellige måder at opgøre sine tilskud til foreningerne på, hvilket kan forklare en del af forskellene.

Men trods forbehold er størrelsesforholdene i tilskuddene stadig iøjnefaldende, hvilket fremgår af nedenstående oversigt.

Der er mange facetter, der spiller en rolle for, om kommunernes foreninger trives, og kroner og ører er ikke nødvendigvis altafgørende. Her kan nævnes kommunens støttepuljer, prisen for leje af faciliteter, driftstilskud til foreninger og klubber, samt vejledning og støtte til foreningslivet.

Når det kommer til den støtte, som kommunerne yder til foreningslivet udover aktivitetstilskuddet, er det også nærliggende at se på lokaletilskuddet. Her siger loven, at kommuner som minimum skal yde et tilskud på 65 procent af udgiften til foreningernes leje og brug af lokaler.

Nogle kommuner har sat det beløb højere, som eksempelvis Næstved Kommune der fra 2024 hævede sit lokaletilskud til 90 procent.

Siden 2010 er lokaletilskuddet i landets kommuner faldet en smule opgjort per indbygger, men i år er de budgetterede udgifter på landsplan steget sammenlignet med budgetterne for 2024.

Herunder kan du se, hvad udvalgte kommuner i år har budgetteret med af udgifter per indbygger til lokaletilskud.

Del artikel

  • Tilmeld dig vores nyhedsbrev

    Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også