Kulturministeriet har i forbindelse med regeringens genåbningsplan opdateret sine retningslinjer for udendørs idræts- og foreningsliv. Læs dem lige her.
Det blev modtaget med stor glæde, da regeringen i sidste uge løftede sløret for den kommende genåbning af Danmark.
Fra mandag den 1. marts er det atter muligt at dyrke udendørs idræts- og foreningsliv for op til 25 personer på samme tid.
Kulturministeriet har i den forbindelse opdateret sine retningslinjer og omskrevet sin Q&A for en forsvarlig afvikling af udendørsaktiviteten.
Det indebærer blandt andet, at omklædningsrum skal holdes lukkede, mens det fortsat er muligt at sektionsopdele aktiviteten i grupper af 25 personer.
Læs nogle af de væsentligste spørgsmål/svar lige her:
Hvilke idræts- og foreningsaktiviteter er omfattet af et hævet forsamlingsforbud på 25 personer?
Forsamlingsforbuddet er hævet fra 5 til 25 personer for idræts-og foreningsaktiviteter i organiseret regi. Med det forstås idræts-og foreningsaktiviteter arrangeret af offentlige myndigheder, organisationer, foreninger, virksomheder og kulturinstitutioner. Derved er det muligt for f.eks. en spejderforening at afholde aktiviteter med op til 25 personer til stede. Det gælder derimod ikke privat arrangerede aktiviteter, eller aktiviteter der er arrangeret via sociale medier og lignende, f.eks. online løbefællesskaber, hvis disse ikke er arrangeret af en offentlig myndighed, organisation, forening, virksomhed eller kulturinstitution. Forsamlingsforbuddet på 5 personer gælder dermed fortsat for privat arrangerede idræts-og foreningsaktiviteter.
Gælder forsamlingsforbuddet på 25 personer kun for børn og unge til og med 21 år?
Nej. Der gælder ikke en undtagelse fra forsamlingsforbuddet for idræts-og foreningsaktiviteter, som er målrettet idræts-og foreningsaktiviteter for børn og unge. Der gælder dog et hævet forsamlingsforbud fra 5 til 25 personer for idræts-og foreningsaktiviteter arrangeret af offentlige myndigheder, organisationer, foreninger, virksomheder og kulturinstitutioner. Det hævede forsamlingsforbud gælder dermed ikke for en særlig aldersgruppe
Er der krav om test i forbindelse med genåbning af udendørs idræts-og forenings-aktiviteter?
Nej, deltagelse i udendørsidræts-og foreningsaktiviteter forudsætter ikke, at deltagere kan fremvise dokumentation for negativ test, uagtet om disse er omfattet af det hævede forsamlingsforbud for idræts-og foreningsaktiviteter i organiseret regi.
Vil det være muligt at være op til 25 personer, hvis yogaundervisning, danseunder-visning, holdtræning i fitness og lignende flyttes udendørs?
Ja, såfremt idrætsaktiviteten er arrangeret af en offentlig myndighed, organisation, forening, virksomhed eller kulturinstitution, gælder forsamlingsforbuddet på 25 personer. Det vil derfor være tilladt for et privat træningscenter, et yogahold i regi af en aftenskole mv. at arrangere udendørs idrætsaktiviteter op til 25 personer. Det vil også være muligt for en virksomhed at arrangere en udendørs idræts-aktivitet for op til 25 medarbejdere, mens det som udgangspunkt ikke vil være tilladt for medarbejdere selv at arrangere en tilsvarende aktivitet.
Må man transmittere idræts-og træningsaktiviteter fra f.eks. et træningscenter?
Lokaler, hvor der udøves idrætsaktiviteter, skal holdes lukkede for offentligheden. Det gælder også træningscentre, idrætshaller eller lignende. Lokalerne kan fortsat anvendes som arbejdspladser. Derfor vil det være muligt at transmittere trænings-aktiviteter, såfremt de tilstedeværende er til stede i kraft af et arbejdsforhold, og hvis det pågældende lokale er notorisk aflåst for andre end de konkrete personer, der er på arbejde. Det gælder endvidere en opfordring til, at medarbejdere der har mulighed for at varetage deres arbejde uden fysisk fremmøde på arbejdspladsen, gør dette.
Må der fortsat være tilskuere til udendørs idrætsarrangementer?
Undtagelsen for tilskuere mv., som i al væsentlighed sidder ned på faste pladser med retning mod f.eks. en fodboldbane finder ikke anvendelse. Det gælder både i forbindelse med indendørs og udendørs aktiviteter, arrangementer, begivenheder mv. Der må dermed maksimalt være op til 25 personer til stede til udendørs idrætsaktiviteter i organiseret regi, som ikke er omfattet af undtagelsen for professionelle idrætsudøvere eller almindelig ophold og færden på arbejdspladser.
Kan man gå igennem indendørsarealer for at komme ud på udendørsarealer?
Ja, så længe de indendørs arealer ikke bruges som en idrætsfacilitet mv., men udelukkende som gennemgangsarealer.
Må omklædningsrum, opbevaringsskure, klubhuse og toiletter anvendes?
Toiletter, omklædningsrum, opbevaringsskure mv. må holdes åbne for opbevaring og kortvarige ophold, forudsat at der ikke gives adgang til lokaler, hvor der udøves idræts-eller foreningsaktiviteter, herunder idrætshaller mv. Klubhuse skal dog holdes lukkede for offentligheden. Der må således ikke tages ophold i klubhuse mv.
Må indendørs idræt med deltagelse af maksimalt 25 personer finde sted, når lokalet holdes lukket for offentligheden?
Lokaler, hvor der udøves kultur-, idræts-, fritids-og foreningsaktiviteter, skal holdes lukkede for offentligheden. Dog er der undtagelser for udøvere af professionel idræt og de faciliteter, udøverne benytter før, under og efter afviklingen af idrætsgrenen. Desuden gælder kravet om lukning ikke for blandt andet. dagtilbud, skoler og folkehøjskolerunder mv. under forudsætning af, at afviklingen af idrætsaktiviteter ophører og det pågældende lokale omdannes til et undervisningslokale. Dagtilbud, skoler mv. må således fortsat anvende f.eks. idrætshaller, svømmehaller og lignende i forbindelse med undervisning og andre pædagogiske formål.
Må indendørs idrætsfaciliteter anvendes i forbindelse med afholdelse af gudstjenester og andrereligiøse formål for folkekirken og trossamfund?
Idrætsfaciliteter kan anvendes til andre formål, herunder f.eks. gudstjenester, hvis rådigheden over lokalerne overdrages til folkekirken eller et andet trossamfund, og lokalerne udelukkende anvendes til disse andre formål. I så fald vil de ikke længere anses for at være et lokale, hvor der udøves en idrætsaktivitet. Dermed vil lokalerne kunne holdes åbne for offentligheden –hvis de vel at mærke ikkeanvendes til idræts-, forenings-, fritids-eller kulturaktiviteter.
Kan foreninger fortsætte deres aktiviteter?
Hvis der i et lokale udøves idræts-, forenings-, kultur-eller fritidsaktiviteter, skal det holdes lukket for offentligheden. Dog er forsamlinger med et politisk eller meningsbefordrende øjemed ikke omfattet af forsamlingsforbuddet eller af reglerne om, at lokaler skal holdes lukkede for offentligheden.
Skal private udbydere af idræts-, forenings-og fritidsaktiviteter, f.eks. private saunaer, holde lukket?
Ja. I alle landets kommuner skal lokaler, hvor der udøves idræts-, fritids-og foreningsaktiviteter, herunder idrætshaller, spillehaller, kasinoer, lege-og badelande, svømmehaller, træningscentre og foreningslokaler, holdes lukkede for offentligheden. Dette gælder både for private og offentlige udbydere. Saunaer og lignende vil som udgangspunkt også betragtes som et sådant lokale. Forbuddet mod at holde åbent gælder også for private arrangementer, hvis de foregår i lokaler, hvor der udøves kultur-, idræts-, fritids-eller foreningsaktiviteter, hvortil offentligheden har adgang
Kan man sektionsopdele idrætsaktiviteter i mindre hold af 25 personer?
Ja, i forbindelse med udendørs idrætsaktiviteter i organiseret regi kan flere grupper med maksimalt 25 i hver gruppe, inklusiv træner, instruktør mv. afvikle aktiviteter på f.eks. samme udendørsområde. Det forudsætter dog, at hver gruppe udgør et selvstændigt arrangement, og at det sikres, at grupperne holdes effektivt adskilt fra hinanden. Adskillelse kan f.eks. ske ved, at grupperne placeres i hver deres afmærkede felt eller lignende. Den samme træner, instruktør m.v. må ikkelede flere af de tilstedeværende grupper samtidig, da det i så fald vil blive betragtet som ét samlet arrangement og dermed blive omfattet af forsamlingsforbuddet på 5personer.
Må der afholdes stævner, turneringer, konkurrencer med flere end 25 deltagere?
Der kan afholdes udendørsstævner mv. med op til 25 personer til stede på samme sted samtidig. De 25 personer omfatter alle personer tilstede, som er en del af arrangementet, herunder både udøvere, dommere, tilskuere, hjælpere, trænere mv.
Det er muligt at afholde udendørs arrangementer med flere end 25 deltagere, hvis arrangementet afholdes med en betydelig geografisk spredning mellem deltagerne, der i praksis betyder, at deltagerne ikke befinder sig på samme stedsamtidig. Der skal dog igennem hele arrangementet holdes betydelig geografisk spredning, så grupperne aldrig kommer til at bestå af flere end 25 personer.
Det vil f.eks. kunne omfatte kapsejladser og lignende større arrangementer på havet, hvor deltagerne sejler i mindre grupper med i almindelighed betydelig afstand mellem bådene. Det vil også som udgangspunkt omfatte golfturneringer, orienteringsløb og lignende udendørs arrangementer med stor geografisk spredning mellem de enkelte deltagere eller mellem de enkelte grupper af deltagere.
Det er også muligt at arrangere et udendørs stævne mv. tidsforskudt, så længe der på intet tidspunkt er flere end 25 personer til stede på samme sted samtidig. F.eks. kan et løbestævneafvikles, så der først deltager op til 25 personer, som herefter tager hjem, hvorefter 25 andre personer deltager efterfølgende osv.
Læs den samlede Q&A lige her.