Der skal være større samarbejde mellem foreninger og tilbydes fritidspas i alle kommuner. Sådan lyder nogle af anbefalingerne fra Trivselskommissionen.
Stigende mistrivsel blandt børn og unge er blevet en politisk mærkesag for Folketinget.
Der er på den baggrund blevet nedsat en trivselskommission, som i de seneste 18 måneder har arbejdet på en rapport, der skal kortlægge børn og unges trivsel i Danmark og komme med anbefalinger til, hvordan trivslen fremadrettet kan forbedres.
Rapporten blev offentliggjort den 25. februar og indeholder en lang række anbefalinger målrettet idræts- og fritidsområdet. Vi har samlet de vigtigste herunder:
Alle børn og unge bør have en fritidsaktivitet sammen med andre
Kommissionen anbefaler, at forældre sørger for, at deres barn har en fritidsaktivitet sammen med andre, som opleves som meningsfuld for barnet. Kommissionen anbefaler også, at børn og unge prioriterer at dyrke en fritidsaktivitet sammen med andre.
Det er ikke afgørende, om aktiviteten er foreningsidræt, gadeidræt, friluftsliv, rollespil, musik, billedkunst eller noget andet. Det afgørende er, at der er grobund for at indgå i et trygt og givende fællesskab baseret på interesse.
Alle kommuner bør have en fritidspasordning
Kommissionen opfordrer alle kommuner til at prioritere at have en fritidspasordning målrettet børn og unge, der lever under sociale, økonomiske og/eller kulturelle forhold, som bevirker, at de har svært ved at deltage i en fritidsaktivitet.
Det kan lokalt besluttes, hvordan ordningen skal udformes, men kommissionen opfordrer til, at kommunerne sikrer økonomisk støtte til kontingenter og udstyr suppleret med fritidsvejledning efter behov, og at der er tilbud målrettet underrepræsenterede grupper.
Flere børn og unge i fritids- og foreningslivet
Kommissionen opfordrer kommuner, dagtilbud, skoler og ungdomsuddannelser til at prioritere at styrke deres samarbejde med fritids- og foreningslivet.
Kommuner børn prioritere velfungerende samarbejde med fritids- og foreningslivet ved at investere tid og ressourcer i at lette adgangen til kommunale instanser for fritids- og foreningslivet. Det handler både om at sikre, at relevante kontaktoplysninger og informationer er lettilgængelige på kommunernes hjemmesider, og om at fritids- og foreningslivet opsøges, støttes i og har ulighed for at få tilstrækkelig hjælp.
Trygge og inkluderende fællesskaber i fritids- og foreningslivet
Kommissionen opfordrer fritids- og foreningslivet til på alle niveauer og på tværs af aldersgrupper at prioritere at udvikle og fastholde trygge og inkluderende fællesskaber.
Fritids- og foreningslivet har et ansvar for at sikre et godt miljø og kompetente voksne (trænere, undervisere, ledere, playmakere mv.), som kan understøtte, at børn og unge møder trygge og inkluderende fritidsfællesskaber.
Rapporten kan læses i sin helhed lige her.