Nyt casestudie sætter spot på grønne idrætsbyggerier

Nyt casestudie sætter spot på grønne idrætsbyggerier

Aarhus Kommune har undersøgt, hvad det vil kræve, hvis fremtidige idrætsbyggerier skal opføres efter nye og strammere klimakrav vedtaget af Folketinget.

Den grønne omstilling er blevet en naturlig og integreret del af kommunernes dagsorden.

Det samme er tilfældet fra nationalt hold, hvor et bredt flertal af Folketingets partier er blevet enige om at indføre markant strammere klimakrav til fremtidige bygge- og anlægsprojekter.

Aarhus Kommune har på den baggrund udført et casestudie, hvor man har undersøgt potentialet for lavemissions idrætsbyggerier. Det er sket med udgangspunkt i livscyklusvurderinger af tre eksisterende idrætsfaciliteter i kommunen.

Studiet har udmøntet sig i en rapport lavet af Rambøll med støtte fra Danmarks Idrætsforbund (DIF) og Lokale og Anlægsfonden (LOA).

Rapporten konkluderer, at blot én ud af de tre idrætsanlæg ville kunne have været opført efter lavemissionsklassen på 8 kg CO2-ækv/m2/år, som Folketinget foreslår.

Analyserne viser dog også, at man ved målrettet brug af lavemissionsmaterialer og et stort fokus på energioptimering kan opføre idrætsbyggerier med betydeligt lavere klimapåvirkning.


Undersøgelsen vækker glæde hos Oliver Vanges, udviklingskonsulent hos LOA.

- Det er stærkt, når Aarhus Kommune og andre af landets kommuner går foran med ambitioner på bæredygtighedsområdet. Med denne rapport undersøger Aarhus Kommune desuden, hvilke konsekvenser kommunens ambitioner har for projekter, hvor kommunen ikke er bygherre.

- Rapporten viser, at de tre eksempelprojekter faktisk ikke er så langt fra at opfylde kravene. Samtidig giver den vigtige og brugbare indsigter i, hvilke bygningsdele man særligt skal være opmærksom på, hvis bæredygtighedsmål skal nås, hvilket er vigtig viden til fremtiden, siger udviklingskonsulenten i en pressemeddelelse.


Dyrere byggerier
Rapporten konkluderer afslutningsvist, at det formentlig vil blive dyrere at bygge idrætsanlæg i fremtiden.

Rambøll vurderer, at det vil give en meromkostning på 10-15 procent for et typisk idrætsbyggeri med en forbygning og multihal, hvis der indføres en grænseværdi på 8 kg CO2-ækv/m2/å. De 10-15 procent er en kvalitativ vurdering.

- Vi har i Aarhus et enormt behov for flere idrætsfaciliteter - samtidig vil vi være en grøn og klimavenlig kommune. Vi skal nu politisk drøfte, hvordan vi når i mål med begge dele, siger Rabih Azad-Ahmed, rådmand for Kultur og borgerservice i Aarhus Kommune.

Hent casestudiet her.


Casper Holm Skrevet af Casper Holm